Hammaslääketieteen Käypä hoito -suosituksia

Käypä hoito -suositukset ovat parhaiden asiantuntijoiden laatimia yhteenvetoja yksittäisten sairauksien diagnostiikan ja hoidon vaikuttavuudesta.

Ohessa linkkejä Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin kaypahoito.fi -sivuston artikkeleihin.

Tutustu myös Hammaslääkäriliiton tarjoamaan tietoon suunterveydestä tästä.

1. Hammasperäiset äkilliset infektiot ja mikrobilääkkeet

Suun äkillisistä infektioista pääosa on suun normaalin mikrobiston aerobisten ja anaerobisten bakteerien aiheuttamia sekainfektioita. Niistä valtaosa on hammasperäisiä.

2. Karies (hallinta)

Kariesta hallitaan ensisijaisesti terveellisin elintavoin. Näihin kuuluu hampaiden puhdistaminen joka puolelta kahdesti päivässä fluorihammastahnaa käyttäen.

3. Parodontiitti

Parodontiitti eli hampaan kiinnityskudosten tulehdus on merkittävä kansantauti. Parodontologinen tutkimus tulee tehdä kaikenikäisille säännöllisin väliajoin. Diagnosoitu parodontiitti hoidetaan viipymättä. Vaikuttava hoito on toteutettavissa tehokkaasti lyhyellä aikavälillä.

4. Purentaelimistön toimintahäiriöt (TMD)

Purentaelimistön kiputiloista ja toimintahäiriöistä tavallisimpia ovat leukanivelen äänet, leukanivelten tai purentalihasten kipu, suun rajoittunut avaaminen ja alaleuan liikehäiriöt. Muita oireita ovat muun muassa päänsärky, kasvokipu ja korvakipu.

5. Suusyöpä

Suusyövällä tarkoitetaan kielen, huulen ja muun suun limakalvon syöpiä. Tärkeimmät vaaratekijät ovat tupakointi, alkoholinkäyttö, tietyt limakalvon muutokset ja tilat, papilloomavirusinfektio ja huulisyövän osalta myös ultraviolettisäteily.

6. Viisaudenhammas

Viisaudenhampaisiin liittyvä keskeinen ongelma on vaillinainen puhkeaminen ja siihen liittyvät oireet, kuten paikallinen tulehdus. Viisaudenhampaat puhkeavat yleensä 19-20 vuoden iässä. Puhkeaminen ei edisty enää 26. ikävuoden jälkeen.

Yhteystiedot

Hammasklinikka Dentori
Yliopistonkatu 19 A, 3 krs.
20100 Turku

Ajanvaraus:
Puh (02) 414 0600

Avoinna:
Ma-To 8.00 - 18.45
Pe 8.00 - 13.45